Wednesday, 12 December 2007

Jumpe Along

Kawan mama yg sorang ni still camtu gak..Alongdilla..alhamdulillah, 2 hari lepas (Isnin) aong dtg umah..seronok plak.. lame tak jumpe.. die bawak laptop..saje jer.nak test 3G connection die kat umah mak..
Tak borak byk pun..mama sakit perut time tu..thanks log.. datang bwk Yougurt dan mamee.. suka inas.. insyaAllah, ade kelapangan nanti, kitorg datang umah ko...masak sedap2 ek..

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

rahmat Tuhan




Orang kata, ikatan perkahwinan yg sah akan membawa bahagia hingga ke syurga..amiinn...


sebenarnye saje nak citer ttg walimah Zura...macam tak caye si amoi tu dah kawen.. tp, itulah takdir dan ketentuan Tuhan. Kita merancang, tuhan tentukan.. sian Asuran dan Umi yg nak ikut sekali. bukan tak nak tumpangkan, tapi aircond keta kitorg dah tak de..nanti, kepanasan lak diorg. Memula As yg nak ikut dulu..pastu Umi..last2 dua dua tak jadi. As. ayah die tak bagi ikut. Umi lak, suami die nak anto sampai Klang sbb ade urusan. tapinye, kitorg nak bertolak kul 10pg. so, tak leh nak ikut umi kate. sbb suami die kuar lewat skit..


Kul 10am kitorg bertolak..tepat kul 12.11 sampai. Tak sangke terpaksa berjalan seiringan dengan rombongan pengntin lelaki.. punyelah gabra si Zuar, sampai kitorg kat sebelah pengapit pengantin laki pun die tak sedar..masa nak makan, jumpe Atun..rindunye.. lame tak jumpe dan dengar khabar die.. still the same.. tak gumuk2 si Atun ni..macam aku lak jugak.. kitorg makan same2..ngn inas.. inas lak asyik tak sabar nak tengok pengantin ..

Mase nak naik umah Zura, nak amik gambo die.. Sue, Kyah dan sorg kawannye dtg.. So, mama and inas tunggu je kat atas.. naik2, Zura baru perasan..die tanye: "Baru sampai?dah makan?"... terpaksalah explain yg kitrg sampai ngan laki die.. ;)



Pastu posing jap kat bilik die..

Then, bile Kiyah, Sue dan Atun naik..kitorg posing lagi sementara Zura sibuk melayan laki die makan beradab..yg tak bestnye tak dpt nak amik gambo Zura posing2 sbb kitorg nak lik cepat tapi ujan lebat..huhuhuh...letihnye mase balik tu..



“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Friday, 30 November 2007

Rehlah di Pizza Hut


















Janji terpaksa ditepati.. sian Mr Malek terpaksa keluar duit tuk belanja kami sume.. 28 org ..

Kami berkumpul kat tepi ITD lab around 3.30pm.. pastu bila suma dah sampai, apa lagi.. posing dulu... tak silap aku ade 6 camera semuanya.. so, terpaksalah suh sorang brother yg kebetulan ada dekat2 ngn kitorang untuk amik gambar.. penat berposing.. then, kami pun bertolak ke pizza hut Wangsa Maju menaiki 6 buah kereta.. aku, Sitah dan Tim tumpang keta Shibah.. kancil yang comel tu.. sambil2 tu aku belajar2 gak canner nak guna auto.. lupa ma.. last aku bawak keta auto tahun 2000.. 7 thn tu.. biasa manual je..

On the way nak kuar UIA tu macam baraan nak gi raya plak.. Shiba sajer nak blakang skali.. sonok tengok berderet2 walaupun cuma 6 bijik keta je..sape naik keta Mr Malek bestla.. keta baru tu.. Hyundai.. raya aritu baru kuar plat tu.. elok je kitorang sampai.. ujan pun turun mencurah2.. rahmat ..

Pastu bile waiter2 (betul ke gelaran yg aku bagi ni) kat pizza hut tu dah siap susun2 meja tuk kitorg, tetiba Yana bg cadangan suh tukar sket susunan tu.. kitorang sih kat luar time tu.. tapi dapat agak sebab nampak waiter2 tu geleng pale... hehehe.. banyakla pulok songeh kitorang nak cenggitu cenggini...bila dah berebut tempat, masing2 pun berposing la..konon2 posing sebelum makan.. macam2 gaya ada.. siap amik gambo pinggan, sudu dan garfu pun ada (aku ler tuh...hihihi) nak wat canner, aku mmg suke amik gambo..apa saja...

First hidangan yg sampai, onion bread (aku panggil roti bakar sebab rasanya macam roti yg aku bakar jer) dan mashroom soup. pelik tul aku ngn dak2 sebelah aku ni.. ade yg sampai abis 2 mangkuk.. aku separuh pun tak lagi..pastu air pun sampai.. aku suh Yana mintakkan air kosong.. waiter tu kate diorg tak provide la pulak.. ais kosong bolehla katanya.. sabo jer la.. bukan pe, berjug2 air yg diorg bagi tu, sume air gas.. tekak aku ni sensitive sgt ngn air gas..tp, tuang gak la..separuh jer..

Then, hidangan utama pun sampai.. Pizza .. ade 12 jenis yang Mr Malek order..besar2 plak tu.. maksudnye sume jenis pizza yang ade dalam menu tuh.. pergh...melayang duit sir.. sian die.. aku senarnye tak kisah kalo sir nak belanja kat mana2 pun.. dlm UIA jer pun ok.. kalo sir tak belanja pun tak pe.. sebab aku rase sepatutnye, kitorang yg kena belanja sir.. paling penting bagi aku, sume lulus.. tp sebab ade yg teringin sgt nak pizza kot.. ikut jerla.. malu plak nak bersuara itu ini.. tp kalo makan kat McD atau KFC mungkin kurang sket kot kosnye... ;)

Punyelah kecoh mase makan tu... tak sudah2 bergambonye.. aku gak lah tu.. pelik rasenye sebab bebudak ni boleh makan 3-5 slices pizza tu.. aku 1 slice pun payah nak abiskan.. air gas aku pun punyelah susah nak surut.. lastly aku berjaya perabihkan sup cendawan dan air gas tu.. diorang rilek jer minum bergelen2 air tu... budak2 zaman sekarang...

Yang paling wat aku tak tahan gelak sebab diorang guna istilah computer.. mentang2la baru certified.. disk partitionlah.. formatla..recycle bin la.. hibernate lah... dan macam2 lagi.. budak2 laki dan sir pun tergelak sakan bile dengar kitorang guna istilah2 tu.. hihiihii...Pastu bile dah abis makan (kitorang punyelah baik, siap kumpul pinggan2, sudu2 dan garpu2 kotor, konon nak mudahkan kerja waiter2 tu la), kami wakilkan Amir tuk bagi cenderamata kat sir.. yang tak seberapa dari kami.. sorry sir, tu jer yg sempat kami cari..(yana, muna and the geng punye idea)..dan, mama sempat suh Imi mintakkan belon tuk inas.. dapatlah 2 bjik.. hihihi

Bile nak balik tu.. masing2 sedih.. rase sekejap sangat ngn sir tapi dah rapat.. best ar sir belajar ngn sir.. sir sentiase ajak kitorang jadi trainer cam die.. insyaAllah, kalo diizin Tuhan dan ditakdirkan untuk jadi trainer, mungkin akan jadi... nothing impossible kan.. hendak seribu daya...pastu sebelum balik kitorng sempat posing utk last kopek punye kat depan pizza hut tu.. tq very much sir..moga kenangan dan memori itu terpahat untuk selamanya..

.....kami pun pulang...

Panjangkan citer kitorang..eh, citer aku...hihihi...





“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

880 vs 900


Lame tak update blog ni.. buzy sgt mase wat 3P tu. alhamdulillah, dua2 exam pass.. syukur sgt2 ..thousand of thanks for Mr Al Malek (our trainer) and my dear husband coz doakn utk kejayaan ini. From my view, Mr Al Malek is a very committed trainer, very friendly and openminded person.. we have a lot of funs and knowledge that we shared together although the program is too short for me (around 14 days) until the end of the exam..

Mase nak dekat2 exam tu yang paling best.. macam dah betul2 close ngn dia. disebabkan dia ah, tak de gap between Engin students and Ict students.. ye la, kalo mase first week tu biasalah.. masing2 malu2 kucing. after 2 weeks, dah kenal ragam masing2... gelak tawa, suka2 .. macam dah lama kenal plak.. seronok rasenye .. dan yang pasti tak rase boring. Mr Malek sentiase wat kitorang tersenyum..

Then, the first exam.. mmg rase tak ready langsung. tapi tak lah gabra sgt. Mr Malek byk kali pesan kat kitorg bace Al-fatihah dan ayat2 yang sewajarnya, die suh kami wat solat tahajjud dan solat hajat.. siap suh kami solat berjamaah lagi.. dan, ujian yg biasa aku alami bile nak exam ialah inas.. tau2 je mama dia nak exam, mesti suh mama tido cepat dan meragam tak nak gi sekolah sok paginye. alasan yg die bagi sebab nak kat umah ngan mama.. inas2... pujuk punya pujuk, berjaya gak anto die ke sekolah...

Second exam, mmg rase lain sket.. macam agak ready.. banyak kali practice soklan2 contoh yg sir bagi.. supposely dah tak nervous la.. lain plak jadiknye.. berdebar sepanjang sebelum masuk exam tu.. selawat banyak2 jer la.. 2 kali masuk toilet sebelum exam.. dah pulak tu... inas bangun tido dah ngamuk tak nak gi sekolah sebab nak dok umah main2 ngn mama je katanya.. dah macam2 bentuk pujukan dibuat tapi tak de yg berhasil.. so, terpaksa 'paksa' dia mandi dan siap2.. walaupun nangisnye bile orang dengar macam kena sebat.. angkut je..bile sampai sekolah dia, elok jer...herm...mase jawab exam tu, teringat2 inas...dan..alhamdulillah, dalam 30 minit tepat, aku siap jawab.. dan, sgt2 takut nak tengok result yg akan terpapar secara automatik kat screen tu.. sebab ada 7 soklan yg aku tak confident.. belasah dan agak2 je.. akhirnya bila buka mata... CONGRATULATION !! ... Your score is *00 .. wow ... amazing... rasa macam nak sujud syukur time tu jugak.. Thank u abang.. masin mulut abang.. ;)

Tapi, kuar dari dewan exam saje jer aku tak bitau diorg brp markah aku.. surprise ... just bitau yg aku pass dan tersenyum ceria.. alhamdulillah, sesi pagi ada 5 students score 900 (fullmark).. dan sesi petang pun 5 orang gak..mase first exam cume 2 org jer 900.. so, terpaksalah Mr Malek tunaikan janji dia nak belanja kitorang kalau 80% pass.. hoorey...


...bersambung.....






“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Thursday, 22 November 2007

.:. From This Momment .:.

(I do swear that I'll always be there.
I'd give anything and everything and I will always care.
Through weakness and strength,
happiness and sorrow, for better, for worse,
I will love you with every beat of my heart.)

From this moment life has begun
From this moment you are the one
Right beside you is where I belong
From this moment on

From this moment I have been blessed
I live only for your happiness
And for your love I'd give my last breath
From this moment on

I give my hand to you with all my heart
Can't wait to live my life with you, can't wait to start
You and I will never be apart
My dreams came true because of you

From this moment as long as I live I will love you,
I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment on

You're the reason I believe in love
And you're the answer to my prayers from up above
All we need is just the two of us
My dreams came true because of you

From this moment as long as I live I will love you,
I promise you this
There is nothing I wouldn't give
From this moment I will love you as long as I live
From this moment on

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Tuesday, 20 November 2007


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Monday, 12 November 2007

Hip hip...horrey!!!

Syukur alhamdulillah..final exam sem ni dah abis.. lega sekajap.. selang sehari lagi, 3P dah mula.. mmg tak de mase nak beriang ria dan bersuka-suka..

Thanks a lot to sir Dahlan sebab ajar kitorang macam2 dan especially tips yang amat berguna utk final tadi.. satu perkara tadi yg tak pernah berlaku sepanjang pernah ambik exam kat IIUM ni, tertinggal Matric Card dan Exam Slip.. huh.. ape lagi, pecut lik umah la.. tawakkal sungguh sebab jam dah kul 2.05pm... start exam kul 2.30pm, so sepatutnye 2.20pm dah masuk Foyer 3 tu.. terpaksa minta tolong Kak Ina bitau sir Dahlan yang aku terpaksa lik umah carik matric card n exam slip. mujur ada.. menggeletar satu badan dibuatnya.. kalolah tak jumpa dua menda penting tu, memang tak boleh jawab exam lah gamaknye.. ujian betul.. dan hikmahnya untuk masa mendatang, aku kena check dulu menda2 penting tu sebelum gi exam atau kuar umah...


Inas pun dah mula nak ke sekolah balik.. dah tak nangis bgn tido.. teringin lak nak release tension lepas exam ni.. nak ke mana ye yang paling dekat??? um... zoo jer la yang paling dekat poon.. tapi, bayaran masuk mahal sangat la.. nantilah kalo dah teringin nak jalan sangat, try ar curi2 mase yg ada utk mencuci mata jap..


Em, start thinking about my FYP 1.. tajuk dah valid just harap2 sangat result web prog tak mengecewakan.. Ya Allah, bantulah hambaMu ini..

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Tuesday, 6 November 2007

my 3 year old gurl


Inas telah genap 3 tahun pada 3 Nov lepas.. memula nak celebrate kat Kanchong, tapi lupa nak beli kek..arakian hari Sabtu tu gi KLIA anto nehlah nak lik Mesir.. jumpe ngan azizah dan nazir nak anto awek..tak perasan pun ada izzuddin@ din. dia nampak kitorg satu family tapi kitorg yang tak perasan die..mase kat KLIA tu, inas tak leh nak dicontrol..lari sana sini. sian hubby terpaksa berkejar2..lik umah mak kanchong dah kul 3pm..pastu kitorang tidur pengsan..

Petang tu, inas terminum air kotak susu basi..sikit jer, tapi effectnye muntah2.. sudah.. esoknye, Ahad on the way balik Meru sebab nak gi beraya umah Anje dan umah terbuka mak AlongDilla, 3 kali inas muntah dan terpaksa kitorang berenti salin baju dia..mujur sempat berenti singgah kat klinik Salahuddin, mintak ubat demam, sakit perut dan tahan muntah... memang tak bersuara langsung.. pelik.. jadi pendiam seribu bahasa.. padahal kalau sihat, sume kena dengar cakap dia jer.. sian inas..

Kul 6 pm kitorng sekuarga termasuk mak ayah, aqil dan ati gi umah terbuka mak dilla.lame gak tak jumpe diorang..tapi mendung tiba2..macam nak runtuh langit.. gelap gulita padahal baru pukul 6.30pm...so, kitoarng pun lik umah mak. Lepas maghrib sambut beday inas.. kek, neneknye beli kat Carefour Kapar.. dan sepatutnya balik ke Gombak Ahad malam Isnin, tapi sebab ujan lebat sangat tak berenti2 sampai kul 11.30 malam, dan inas makin panas badannya so kitorang terpaksa tukar plan. balik Gombak ari Selasa pagi lepas subuh sebab Isnin abg kena kerja dari Meru..pagi Isnin tu, mama ditemani atuk ayah anto inas gi berurut kat oyot Som.. relax jer inas, padahal muka berkerut tahan sakit..tapi dia suka..pastu barulah boleh dengar suara dan ketawa dia..dah sihat lepas kena urut...

Ok...satu perkara yang cukup buat mama dan baba terseksa sekarang ni sebab inas tak nak gi taska dah..die nak dok kat umah main2 ngan mama..tak geram dibuatnye.. memang cabaran dan dugaan betul sebab start first exam aritu dia wat peel baru nih.. terpaksa angkat dia masuk bilik air walaupun nangisnye macam kena pukul dan mandikan.. pastu paksa dia pakai baju..kadang tak nak, angkut jer naik keta atau moto dalam keadaan dia tak berbaju tapi berseluar jer..dah nak dekat sampai sekolah baru dia diam dari nangis dan nak pakai baju.. tau plak malu... bila ditanya, apa alasan die tak nak gi sekolah katanya nak main2 ngan mama kat umah dan nak sekolah kat sekolah budak2 besar (tadika).. herm.. nak wat caner, mama exam lah sayang....pagi tadi pun berulang perkara yang sama..dan harapnye, esok2 dan akan datang takkan berulang lagi perkara ni...susah beb...

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Thursday, 25 October 2007

Permulaan 1 episod..


Alhamdulillah...kul 1 pm tadi langsai sudah segala group project untuk sem ni. walaupun sebenarnye sume project yang dibuat tak lah se'gah' mana, yang penting siap gak. nak kate ape, sume siapkan minggu ni jugak..so, paham2 jerlah kalo banyak error dan benda2 yang tak leh nak run.biaselah last minute punye kerja. nak wat caner, cuti raye seminggu, project diberi seminggu sebelum raya..terima ajalah...cumenye CAM sem ni agak tak memberangsangkan especially economic, web and java..

Dan, episod 1 akan bermula minggu depan 29 oct 2007 hinggalah 12 November 2007. FINAL EXAM!!!! huargh... takutnye. tak ready pape lagi nih. kononnya arini belum nak study sebab nak rehat betul2 selepas perah otak, minda dan tenaga wat 4 project tu..so, insyaAllah jika diizin Tuhan esok pagi aku nak mula study terutama Java sebab Java paper pertama.then, economic. pastu ecommerce, pastu It Sec 1 dan Web and lastly Anim..pastu..three..hihihi...hooorreeyy...
Oppss...tak leh nak hoorreyy dulu sebab insyaAllah ada rezeki nak amik 3P. so, kena korban semester break coz mula program tu 14 october - 2 Disember. Semester 2 start 3 @ 4 Disember lak...Berkorban apa saja..harta atau pun nyawa..eh, ye ker??#%!&*(%#@)_

So, nak stop sekarang sebab dah nak kul 5pm nak balik umah dan amik inas..sian inas sebab mama dia busy sgt2 minggu ni..nak lepaskan rindulah katenye...hihihi..chow dulu..

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Tuesday, 23 October 2007

Aidilfitri kali ini


Syawal telah seminggu berlalu.. di akhir Ramadhan aritu teringat peristiwa yang membuatkan aku bertamabah seksa, tension dan macam2 lagilah. PC terbakar.. dengan LCD monitor dan modem Streamyx sekali.. herm. memang Pc tu dah nazak dan merajuk sebab die dengar agaknye aku cakap nak beli pc baru tuk wat FYP sem depan. lari bajet kalu nak beli Pc sekarang tapi kena gak beli cume tak tau bila. Boleh pulak dia wat hal waktu2 musim project yang banyak dan tak siap2 sampai lani.. ni pun curi2 mase post kat blogni.

Antara cerita raya aku kali ni, duit raya, raya pertama, inas bad mood, aku batuk dan serak, tak sempat nak beraya sakan dan kenduri kawen.. memula citer tang collection duit raya inas tahun ni agak merosot sebab tak banya umah yang sempat kitorang ziarah. bukan nak kata cari dan kumpul duit raya, tapi dah memang fenomena tu yang biase berlaku mase raya2 ni. cumenye inas je bukan materialistik atau mata duitan. punyelah dia tak heran dengan duit raya yang orang bagi. tahun lepas punyelah kedekut, siap tak bagi kalau nampak mama dan baba die nak bagi duit raya kat budak2 lain. dah beasr anak aku tu.

Second, citer tang inas bad mood. Penyebab utamanya sebab die tak dapat ikut semayang raya. bukan pe, pepaham jerla budak kecik. bukan tahan pun kalo dok surau atau masjid. die pulak ni mmg jenis tak reti nak duk diam. lari sane sini. so, terpaksa tahan dia sampai ngamuk2 sebab dihalang oleh mama die @ aku lah tu daripada ikut atuk ayah, nenek, acik aqil, acik awi dan baba die ke surau. So, nak jadi kisahnye tiap umah yang die pegi sume die tak nak salam. herm.. budak ni.

Seterusnye, citer bilangan umah yang sempat kami ziarah. Raye pertama cume sempat gi 12 umah. tu pun dah kire express sebab mmg takut tak sempat gi. Awi raye ke 4 dah nak lik UTM Skudai. Kitorang lak raye ke 2 dah lik Kacnhong, Banting. mase raye pertama jer aku dah santak dan mual tengok kuih2 raye. ramai yang ajak makan kat dapur. makan sikit jer.lagi2 sebab majoriti hidang air gas..mmg aku paling benci sbb aku tak minum dan tak suka air gas. Raye ke 2 di Kanchong, Bangting dapat dalam 7 umah. Baraan sekali ngan Kak Elly dan Ajib. Raye2 yang seterusnye tak sampai 20 umah yang kitorang pegi..huhuhu

Then, aku pun mula batuk dan bersuara macam Amy search kot. Penangan air gas lah ni. bukan boleh pun minum air gas, tapi dah datang umah orang terpaksa gak minum. bukan banyak pun, tak sampai suku cawan kecik, tapi kalau didarabkan dengan 20 buah umah dah banyak mana kan...so, aku sampai sekarang ni tak lena tido malam sebab dok batuk manjang. pulak tu Rabu ni ade presentation group project Web Prog.. lagilah tak tau nak handle caner. harap2 suara aku kuar time present tu. tak berani nak amik ubat batuk sebab aku ni kalau makan apa jua ubat yang ade unsur dadah memang trus pengsan. walaupun panadol sebijik, boleh tertido sampai 3 jam. kalau dah teruk sangat memang amik ubat cume mabuk sebab makan ubat tu effectnye berlarutan sampai 2 hari kadang2. oening pale, nak muntah dan macam2 lagi lah. Sebabnye, aku bukan jenis penagih dadah. aku jenis makan yang tradisional jer kot. Kalo demam, minum madu atau air kelapa..Kalo pening, aku berurut jer..itulah diriku..

Ceritera yang terakhir kisah kenuri kawen. Sian Uyun, tak sempat aku nak gi kenuri kawen dia. Raye ke4 tuh. cepat sangat, pepahamlah kalo dah berumahtangga ni kena pegi beraya dua2 belah pihak, especially yang macam kuarga mak ayah aku. sebelah mak ade 10 beradik, belah ayah 10 jugak. pulak tu sume sekampung. ngan yang dah berzuriat buat umah belakang2 umah mak bapak diorang lagi. mestilah nak kena ziarah gak.so, memang tak dapat gi kenuri Uyun. Kenuri Kak Su Ahad lepas, mujur pegi. tapi terlambat sebab ade budak2 datang umah. erm, sampai2 jer pengantin nak makan beradab.dan paling sedey, tak sempat nak same2 ngan dak2 Uia..diorang sume dah balik.. tak pelah, dapat gak gi kenuri kak Su. Sebenarnye aku ade 3 lagi jemputan kawen. Hasnah 1/12, kak Dijah 4/11, satu lagi aku tak ingat..Semoga kalian bahagia ke anak cucu...

Maka, berakhirlah penceritaan aku yang agak meleret ni. sebab aku kena siapkan project Java, Web Prog. esok nak kena present dan anto repor sekali.. wishing me Good Luck!!


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Friday, 5 October 2007


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

My new fav 3D cartoon..

video

They are sooooo cute...geramnyer..comey


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Tuesday, 2 October 2007

Spaceflight participant????


Commander Peggy Whitson, Flight Engineer Yuri Malenchenko and Malaysian spaceflight participant Sheikh Muszaphar Shukor are scheduled to launch in their Soyuz TMA-11 craft from the Baikonur Cosmodrome in Kazakhstan Oct. 10.






?????????????

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Tuesday, 25 September 2007

Bertudung

Konteks menutup aurat harus dilihat dengan kadar yang lebih luas seperti yang telahpun dibahaskan oleh para ulama’ tentang batasan aurat dan pakaian muslimah yang seharusnya melambangkan ciri peribadi seorang muslimah sejati.Perbahasan berkenaan sama ada tudung muslimah itu patut labuh atau berbentuk tiga segi hanyalah skop yang kecil berbanding bagaimana cara penutupan aurat itu seharusnya diimplikasi secara keseluruhannya supaya menepati roh syariat yang sebenar.Oleh yang demikian,marilah kita melihat beberapa gelaran jenis tudung yang boleh kita lihat dalam realiti masyarakat hari ini yang perlu diperbetulkan.:-

1.Tudung Mickey Mouse-Pemakaian tudung yang hanya menutup bahagian rambut dan kepala tanpa menutup kedua-dua telinga.Barangkali untuk menunjukkan subang atau apa-apa perhiasan. Pemakaian yang lebih teruk ialah apabila tudung tersebut dililit sehingga menampakkan leher.

2.Tudung Lilit-Jenis tudung ini jika dilihat telah menutup keseluruhan kepala termasuk telinga tetapi tidak dilabuhkan menutup dada dan hanya dililitkan di leher sahaja.Kriteria menutup dada tidak dipenuhi seolah-olah ingin menayangkan kurniaan yang tidak diberikan kepada kaum lelaki.

3.Tudung See Through-Salah satu jenis tudung yang popular ini banyak dilihat di merata tempat,kain tudung yang nipis menampakkan leher dan telinga walaupun telah menutup lengkap.Lebih teruk jika tidak memakai anak tudung kerana ianya seperti tiada beza dengan mereka yang tidak bertudung.

4.Tudung Jambul-Pemakiaan jenis ini banyak dipromosikan dalam drama-drama Melayu yakni menutup separuh rambut di bahagian belakang dengan membiarkan yang depannya tersembul keluar seperti jambul unta.

5.Tudung Singlet-Tudung yang sempurna tetapi dengan hanya memakai lengan pendek menyebabkan aurat dan lain-lain perhiasan yang sepatutnya ditutup daripada menjadi tatapan umum.Tiada kelongaran hukumtentang penutupan aurat di kawasan awam hatta hanya untuk bersukan.

6.Tudung Saji-Sekajap pakai,sekejap tidak.Tudung atau lebih tepat dikatakan selendang yang hanya menjadi perhiasan leher .Boleh dilihat di kenduri-kenduri kematian yang mana selendang tersebut akan turun dan naik diangkat si pemakai seolah-olah menjadikannya seperti tudung mengikut keperluan situasi.

Inilah serba sedikit pemakaian tudung yang kurang sempurna yang boleh kita lihat di kalangan muslimah yang perlu diperbetulkan bagi menepati roh syariat yang sebenar sekaligus menggapai hikmah disebalik penetapan kewajiban menutup aurat. Sesungguhnya Rasulullah telah bersabda :

“Pada akhir umatku nanti akan ada wanita-wanita yang berpakain namun (hakikatnya) telanjang. Di atas kepala mereka seperti pundak unta. Kutuklah mereka karena sebenarnya mereka adalah kaum wanita yang terkutuk.”(At-Thabrani Al-Mujamusshaghir : 232)

Selain itu ada juga muslimah bertudung di kalangan kita yang memakai seluar jeans dan sebagainya sehingga menampakkan susuk tubuh mereka dan alasan kepada pemakaian tersebut tidak lebih hanya sekadar untuk menjalani rutin harian.Inilah kejayaan musuh Islam apabila perkara ini ummat Islam menganggapnya sesuatu perkara yang biasa dan remeh dalam masyarakat.Perkara yang dianggap biasa ini menular dalam pemikiran masyarakat sehingga konsep penutupan aurat yang sempurna itu dicabuli dengan mudah.Mereka yang berseluar sedikit sebanyak merasakan kain tudung yang menutup dada tidak padan sehingga terpaksa melilitkan tudung mereka supaya ia nampak padan dan cantik dikenakan dengan seluar panjang tersebut sedangkan ia hanyalah pandangan mata kasar mereka yang dikaburi syaitan.Pemakain seluar ini bukan sahaja menyerupai kaum lelaki tetapi ia juga menyerupai wanita bukan Islam dalam berpakaiaan.


Sumber : ibnyusof.blogspot.com


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

episod kembali...

Untuk kesekian kalinya, inas demam lagi. kali ni lagi panas. kalau diingat kata Dr yg rawat die dulu sume kate kalau dok kat taska or tadika atau tempat asuhan mmg selalu berjangkit. kesian anak aku yang sorang tu. makin susut pulak die sbb kalau demam, sikit jer nak makan. pulak tu masalah lama dia tetap tak berkesudahan.. SEMBELIT.. bayangkanlah dari balik sekolah petang semalam sampai pagi tadi nak pergi sekolah masih meneran tak keluar2 benda tu. perut pn dah mula kembung. macam2 petua dah guna. harapa2 kat taska tu cikgu Ha dapat pujuk die macam selalu. sebab biasenye memang inas akan dengar apa jua yang cikgunye kata atau suruh. kalau kat umah tak mau plak. sume nak kena dengar kata die. tapi, tak nak dengar kata tuk beberapa perkara jer la. anak aku memang baik.

Minggu lepas amik tempahan kuih raya. sementelahan balik umah mak dan umah mak mertua. dua2 nenek memang suka kalau inas balik. cucu sulung dua2 belah pihakla katakan. dari beberapa sumber yang aku dengar, pilihanraya macam dah dekat. sbb ada lah member aku yang terlibat dalam SPR katanya. aik, cepat tol.. ade pape ke ni??? kalo lepas raya ni mengundi, adus..berbaris panjang lah lagi macam dulu.sian kalau tengok mak cik2, pak cik2 tua yang kena berbaris jgak. teringat first time aku mengundi dulu tahun 2004, ramainye masyaAllah. tapi, biasalah. ade pihak yang korup. so, mane2 yang dikesan mengundi pembangkan tup2 nama tak de dalam senarai. bile check sms name ade kat negeri lain. tak ke heran tu. padahal org tu lahir, membesar dan dah beranak pinak kat situ, dan tak penah langsung pergi apatah lagi mendaftar kat negeri lain..herm...apalah salahnye kalau berlaku adil. Malaysia2.. negara Islam Hadhari lah katanya.

hari2 berlalu terlalu cepat datang dan pergi. rase baru jer buat itu ini. eh, tahu2 dah sebulan berlalu. dunia nak kiamat. dah dekat sangat. tapi, amalan masih tak banyak. huhuhu. dunia2, hanya seketika usianya. baru rasanya menginjak ke usia remaja, sekarang anak dah masuk 3 tahun. sekejapnye. sekejapnye.

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Friday, 21 September 2007

Tension...

Macam dah lama rasanya tak post kat sini. sbenarnya minggu lepas dan minggu ni adalah minggu yang paling bz. tiap2 ari ade diskus and nak wat project itu dan ini. tiap malam plak ade kelas sampai kul 10.30...hinggakan terpaksa keluar air mata di tengah malam. TENSION!!!!! padahal bulan posa ni patutnye buat kita lebih sabar dan tabah. lain pulak dengan aku. tak pasal2 inas kena marah kalo buat simple mistake pun. entahla, mungkin Tuhan nak menguji tahap kesabaran dan kekuatan aku.

Supposly minggu ni iaitu hari Sabtu ada make up and revision class tuk web programming. harap2 inas sihat.beberapa malam ni inas batuk teruk.so, malam kejap2 terjaga sbb kadang batuk sampai muntah2. sian anak aku. Mujur semalam sempat beli madu Khaulah. mahai tul RM60 tak leh kurang sikit pun. ingatkan kalo dah kat uia dapat diskaun sket tuk student. semalam gak aku beli 4 keping kad raya yang comel2. beli murah je.saje, nak beli bukan nak anto kat org tapi geram sbb cute. Collections..

Minggu depan pun bz gak. Isnin anto survey report & presentation IT sec 1. selasa anto 2nd assignment Java dan leb test Animation. Rabu, lab test Web Prog. Khamis Quiz e-commerce & iftar KICT. erm. bercakap tentang iftar KICT, sume KICT studz dijemput siap bole bwk spouse and children lagi. tapi tengah berkira2 gak ni sbb hubby kata segan, malu dan yang seangkatan dengannya. Malamnye kul 8.30 kitorang ada yang ade kelas especially yang kelas dengan part timer lecturer. Macam kls animation and entahla... kalo pegi mesti best sbb agaknye ramai kot yang nak gi. bile lagi nak makan free and makan ramai2 ngn bdk2 KICT..nantilah pertimbangkan lagi.

Selagi tak final exam ni, mmg tak abis2 project kitorang. Raya pun sampai 17/10 jer. ari Rabu. so,ari Khamis = 18/10 (raya ke 6) dah start kelas lik. huhuhu.. tak puas raya lagi. nak ponteng tak biasa dan tak boleh pun sbb kena anto project report ecommerce. kalaulah madam terbukak hati nk cancel kelas, ok gak sbb pagi tu sir nak cancel kelas Java.Bz bz...

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Wednesday, 12 September 2007


--- Find the others only on Babaflash.com
“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Al Quran penawar segalanya...

Ayat2 Al Quran yang boleh diamalkan:

a)Untuk elak suami/isteri dan anak2 bergaduh : Surah Al Baqarah - Ayat 102

b)Anak2 pandai belajar : Surah Al Anbiyaa'- Ayat 79

c)Anak2 lembut hati/elak panas baran : Surah A lAnbiyaa -Ayat 69, Surah Al Hasyr -Ayat 22-24

d)Anak2 malas sekolah : Surah Toha ayat 1-5

e)Ayat pendinding : Ayat akhir surah At Taubah

f)Bg anak2 yg suka keluar malam : Surah Ar Ruum Ayat 31. Baca 33x

g)Untuk jadi pendinding rumah : Surah Al BAqarah dibaca & tiup pd air , spray keliling rumah

..Sumber : forward email

p/s: Tapi nak lagi berkesan, baca seluruh alQuran (pesanan untuk diri dan semua).

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Tuesday, 11 September 2007

Fever...and Ramadhan

Kelmarin inas demam lagi. Teringat DR kat uia bgtau yang budak2 kalau dihantar ke taska or tadika atau nursery, memang kebiasaannya camtu. Berjangkit. Mungkin bila inas baik demam nanti ada budak lain plak yang demam. biasalah tu. cumenye tak bestlah sebab dulu mase anto kat kak ida @ mimi, inas jarang demam. demam pun sebab dia seniri main ujan ngan aqil atau berjangkit dari aqil. so, sekarang die asyik kena makan ubat yang sememangnya teramatlah suka si inas ngn ubat2an ni.


dan semalam, kitorang pegi farmasi beli termometer. sudahnye, inas asyik wat main mende tuh..


Ramadhan lagi 3 hari jer ni. Sedey.. faham2 jer la.. rahsia besar. camnerlah Ramadhan kali ni sebab aku ada kelas malam cam biasa. maksudnye, dari malam Isnin sampai malam Khamis (4 malam berturut2 tu). So, sian abg mungkin tak dapat terawikh kat masjid atau mana2 surau sebab kena jaga inas. Semoga Allah SWT sentiasa merahmati keluargaku terutama my hubby yang terlalu banyak berkorban selama ni.


Teringat pulak mase aku tadika dulu (6 tahun maa). mase tu tadika Abim kat Meru. bulan posa lah ni. Aku punyelah excited nak pose penuh tapi tak diizin Allah. aku ingat lagi, hari tu hari Selasa adku demam panas. Ayah paksa aku bukak posa. siap jumpe DR (arwah Dr Samiran) dan dapat ubat. Dr pun suh aku bukak pose. tapi aku berkeras nak teruskan posa sebab dah kul 11.30 pagi mase tuh. So, van yang amik aku untuk ke sekolah tadika datang kul 12.30 dan aku terus baring bawah umah nak tengok kawan2 gi sekolah. Aku time tu mmg kalo boleh tak nak ponteng sekolah sbb mmg hakikatnye aku suka sangat pegi sekolah.


Tepat jam 12.30, van sampai dan kawan2 aku dah mula jerit2 nama aku. Ayah gi kat van tu dan bitau abang Sam (driver van tu ) yang aku cuti demam. Alih2 aku tak sekolah 2 hari tapi misi aku juga tak berjaya. misi untuk tetap berpuasa yang dihalang dan dibangkang oleh mak ayah aku. Sedey tul mase tuh.. Tak pelah, at least mase 6 tahun tu aku cume tuang pose 2 hari sebab demam. Dan, akhirnya aku berjaya juga dapat pose penuh mase darjah 1. Cikgu kelas aku siap bg hadiah lagi untuk yg pose penuh. Tak sangke, aku sorang jer yang pose penuh. Cikgu tu nama dia, cikgu Khairiah.. baik sangat orangnye.. lembut, pakai tudung bulat dan masih aku ingat lagi wajah die dengan jelas sampai la ni. Cikgu tu hadiahkan aku coklat Vochele (betul ke aku eja ni?) bar yang paling besar. 3 lagi. punye seronok aku dapat hadiah tu. ramai gak wajah2 kecewa kawan2 kelas aku sebab tak dapat hadiah dr cikgu.Sebenarnye tak tau pun cikgu tu nak bg hadiah. Lepas raya baru die bagi.


Ayah aku lak,mase aku kecik2 dulu kalo bulan pose die akan bagi kitorang 1 hari $0.10sen.. mak plak, siap tulis jadual atau list setiap ahli rumah untuk pastikan sape pose/tak pose. dan memudahkan untuk sape2 yang tuang pose untuk ganti balik pose tuh. sampai sekarang list tu mesti ada. bagus gak. cume malu lah kalo pose tak penuh sebab sape2 boleh tengok list tu. List tu ditampal kat dinding tepi meja makan. Kalo nak citer pengalaman pose kecik2 mmg seronok..


tapi..sambung lain kali lah..




“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

..WeLcOmE bAcK RaM@dHaN..


Every year in the month of Ramada-n, all Muslims fast from dawn until sundown--abstaining from food, drink, and sexual relations with their spouses.

Those who are sick, elderly, or on a journey, and women who are menstruating, pregnant or nursing, are permitted to break the fast and make up an equal number of days later in the year if they are healthy and able. Children begin to fast (and to observe prayers) from puberty, although many start earlier.

Although fasting is beneficial to health, it is mainly a method of self-purification and self-restraint. By cutting oneself from worldly comforts, even for a short time, a fasting person focuses on his or her purpose in life by constantly being aware of the presence of God.

God states in the Qur'an:"O you who believe! Fasting is prescribed for you as it was prescribed to those before you that you may learn self-restraint." (Qur'an 2:183)



“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Saturday, 8 September 2007

...Mencari Dia...


Mencari Dia

susahnya tiada tercipta

getirnya sendirian rasa

dalam renungan tiada berjumpa

dalam lamunan hanya noktahnya...


Mencari Dia

puluhan hari masih sunyi

detik waktu taida bertepi

kerana Dia

aku terus memendam cinta

lautan dalam sudahnya pergi...


Mencari Dia

sekali mengharung takkan terasa

barangkali jalannya beribu nista

berbagai dusta...


Mencari Dia

dibalik kaca-kaca

dan suara

menyentak hati menggentar duka

di antara muka

yang akhirnya ketemu juga

namun dipenghujung cintaNya...


....03 March 2006....
“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Friday, 7 September 2007

Indahnya Jarimu..

Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari anda yang lima. Cuba perhatikan perlahan-lahan jari anda, Luruskan ia ke hadapan dalam keadaan terbuka. Renung dalam-dalam. Kewajipan solat lima waktu jangan diabaikan. Kemudian lekapkan jari itu di atas meja, perhatikan.

Bermula daripada jari kelingking yang kecil dan kerdil, seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya.Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil. Bak kata pepatah "melentur buluh biarlah daripada rebungnya" Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.

Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya. Begitu juga dengan usia remaja. Manisnya seperti jari yang comel mulus ini. Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira.. pada ketika ini, alam remaja menjengah diri. Awas!! Di usia ini sentiasa dibelenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran. Pada usia ini, anda sudah baligh dan mukalaf. Pastinya sudah di pertanggung jawabkan segala amalan di hadapan Rabbul Jalil. Bersediakah anda??

Nah...naik kepada jari ketiga. Jari yang paling tinggi, jari hantu namanya.Zaman remaja ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Diperingkat umur 30-an ini seorang itu telah mempunyai status dan identiti dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun, anda mesti berhati-hati kerana di kala ini banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu iri hati dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk ke jerangkap nafsu dan syaitan. Jesteru itu, amal ibadat mesti dilipatgandakan.

Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah, menjadi contoh dan tauladan.Manusia yang berada di tahap usia ini, hendaklah tampil sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan idea bernas dan minda yang hebat.

Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan pendek tetapi menunjukkan kematangan dan kehebatan yang membanggakan. Tugasnya membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai perkara. Bak kata orang Jawa "cap jempol" atau cap jari. Kalau dia ada semua urusan berjalan lancar. Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atau yang berpengalaman. Sekiranya petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh berkata "good" atau "yes" sambil menggengam semua jari dan angkat ibu jari ke atas itulah rahsia kejayaan anda. Akhirul kalam, cuba lihat sekali lagi jari anda yang lima. Renung dan fikir dalam-dalam. Dimanakah anda sekarang???


Sumber : Foward E-mail

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

dinihari..


Hehehe.. saje letak pic hero aku ni. tapi hero sebenar semestinya hubby tersayang..

Sebenarnye aku sendiri tak tau nak post ape dlm ni.. cumenye, macam lame tak bukak blog ni walaupun hakikatnya cuma cuti seminggu (lebih kurang). Sedari pagi tadi aku sakit perut, tapi tak lah macam yang aritu. Biaselah pompuan. Iyelah, laki tak pernah rase macam ape yang kite rasa kan? hati kecilku mengomel. pagi tadi lepas anto inas dari Taska cadangnye nak pegi Uia. nak gi bilik kak ina. pulak2 kak ina ada kelas pagi ni.so, plan B nak gi lepas solat Jumaat jer la. cumenye, tetiba gelap semacam jer ni. angin pun dah mula bertiup sayup2 macam kipas umah aku ni. dan, yang paling tak best, soundtrack ada kuar sikit2..

Ups, minggu depan ade lab test Web Prog. adus, tak bace ape lagi nih. sir dah lah straight jer. Mujurlah kelas Animation mlm ni cancelled. kalo tak, sian hubby kena anto and amik. bukan tak nak pegi seniri, bole jer. tapi abg cakap kawasan nak keluar dari pagar taman ni gelap dan semak samun. so, dikhuatiri ada apa2 la. Apa2?? ape ye.. ntahla.. takut gak sebab ade gak indon n Bangla sekitar2 umah ni. nauzubillah, jgnlah ade ape2 berlaku. tak kira kat mana2 pun.

Kelas anim malam tadi hambar betul. yang datang pun berapa kerat je. sian sir Dahlan, dah lah baru balik dr Cameron (outstation), tapi ramai lak tak bagi komitmen tuk dtg kelas die.Sir pun baik sangat.. Almaklumlah, baru lagi n just part timer. so, tak berapa biasa ngn bdk2 uia ni yang selalu perangainya berbeza dan pelik2. Ye ke???
see ya..

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Thursday, 30 August 2007

erti MERDEKA..

Anakku dah pandai menyayi lagu Negaraku.. mengalahkan version Namawee..

"Negaraku, tanah tumpah tanah airku, ... bla.. bla.. bla.. raja kita, selamat bertata .. " itu jer yang inas tau. Malam ni malam jumaat, malam yg penuh dengan barakah dan limpahan rahmat atas setiap umat yang mengerjakan amal kebaikan. Semoga keberkatan malam jumaat ini takkan dicemari dengan perkara2 yang dilarang oleh agama dan menjatuhkan maruah bangsa sendiri walau hakikatnya aku pun dah maklum kebiasaan pada malam kemerdekaan penuh dengan unsur2 kemaksiatan dan dosa2 yang mungkin tak dapat diampunkan..

Entahla.. apa ertinya merdeka pada aku? terkadang tafsiran sebahagian orang begitu tinggi dan menjulang langit yang tak mungkin tercapai dek fizikal. tapi, bukanlah merdeka yang difahami itu membawa maksud yang lebih dan melangkaui batasan sebenar disudut Islam. Apalah gunanya merdeka andai pemikiran dan perlakuan tetap diselubungi anasir2 luar.. Apalah ertinya merdeka andai dibiarkan bertahta segala macam perangai syaitan.. Apalah ertinya merdeka yang dirantai dengan peribadi bukan seorang Islam.. biarlah mereka yang bukan Islam atau yang belum diberi hidayah memeluk Islam lebih menghormati perilaku dan perbuatan seseorang yang menggelar diri mereka Islam..

Semuanya tidak bermakna kiranya erti merdeka ini tiada yang disulami dengan denai keimanan dan semangat perjuangan yang lebih bererti menurut Islam..

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Tuesday, 28 August 2007

Suatu Tragedi


Jumaat lalu lepas mid term IT Security, sekitar jam 5.15ptg iaitu sekembalinya mama dari mengambil Inas di Taska Wahida, telah berlaku satu insiden.. EKSIDEN... hehehe... mase sampai kat simpang nak masuk Taman Rawiyah Sulaiman (TRS) yang bersebelahan dengan kedai2 tomyam Siam dan kedai bundle disebelah side lagi, tetiba jer ade satu bus berhenti dan turunkan penumpang. So, mama sejak kejauhan lagi telah memberi signal untuk masuk ke TRS tu. plak tu ade seorang Orang Asli yang baru balik kerja agaknye, berhenti di garisan kuning dan memberi laluan kepada kami. so, tanpa berlengah lagi kami pun mula melintas untuk masuk ke TRS.

Tiba-tiba ade sorang mamat naik motor belakang kami, merempuh motor kami. Apalagi, bedebuk jatuh ler. Mujur inas sempat mama dakap kuat2.. dan mujur juga motor tu tak jatuh menimpa mama. Plak tu baru mama sedar yang menjadi punca eksiden ni ade satu keta wira biru yang dipandu laju menghimpit mamat yang naik motor ni.
Mamat tu pulak once nampak mama bergerak nak masuk ke simpang tu die assume mama akan masuk laju, apalah pulak. kan mama bawak inas, kena lah perlahan sikit. sebab tu mamat tu terus jer nak ke depan coz wira yang tak berhati perut tu betul2 menghimpit tepi die. Hasilnye, lampu signal kiri pecah, side miror kanan patah n tempat pemijak kaki kiri patah.
Mamat naik motor tu serba salah gak, die bagi mama no phone die kot2 memerlukan kos rawatan ke klinik ke.. tapi, rasenye macam tak perlu sbb tak nampak mana2 injured pun. cuma mama jer yang tersengkot2 sikit. Ade sorang pakcik tu dari kedai bundle meluru lari merampas inas dari dakapan mama, maybe sebab die terkezut tengok inas nangis kuat sangat. Dicium, diusap2 inas.. agaknye die pun ada cucu kot.. Alhamdulillah, inas tak pape.Cuma sekarang agak fobia bila disebut pasal kisah ni..
LAst2, kes tu abis camtu jer. Sampai umah, terus mesej abg tapi tak bitau lagi tentang eksiden tu sbb takut abg rushing naik keta. Lepas abg sampai umah kul 7.45pm tu baru citer. terkezut dan berdebar dibuatnye abg kate. mujur tak de pape semua. tak pe, motor boleh diganti, kate abg.orangnye... dan buat kali keduanya, mama ponteng kelas tutorial Web Prog sebab tetiba sengal2 dan sakit satu badan..
Rupa2nye, bengkak2 kaki tak perasan lepas eksiden. dah lepas maghrib tu baru terasa. So, abg cakap tak yah gi kelas. Malam tu gak kul 9.30 malam, kami bertolak pulang ke Bukit Kapar. Mengikut perancangan awalnye, mama dan inas nak ikut baba gi Konvo KUIS pada hari Sabtunye. tapi dek kejadian tu, terpaksalah hasrat kami dibatalkan.

Pagi Sabtu jam 7.40 pagi mama,inas dan nenek gi umah Oyot Som. kami berurut satu badan. inas relaks je walaupun muka die menahan sakit mase kena urut.. pandai betul inas cover depan org. langsung tak nangis. tapi berkerut2 jugaklah. pastu baru giliran mama. Herm , lepas balik umah dari kena urut tu barulah keluar semua bengkak2 merata-rata keliling kaki. pinggang pun sakit ma. tapi istilahnye, 'marem' org jawa kate.
Gitulah serba sedikit kisah kemalangan kecil yang berlaku pada minggu lepas yang bertarikh pada 24 Ogos 2007...
Semoga lepas ni tak de berlaku perkara2 sedemikian atau selainnya terhadap kami sekeluarga..Amiinn..



“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Thursday, 23 August 2007

Reunion




Ni lah sebahagian pic2 yg diambil semasa majlis reunion tersebut..

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Monday, 20 August 2007

Gathering SgBert PMR '97 n SPM '99






















































Sabtu lepas 18 Ogos 2007 jam 8.30 mlm sesi pertemuan antara bekas2 pelajar SgBert batch kitorang (PMR '97 dan SPM '99) bertempat di Quality Hotel, Shah Alam.. memula macam excited sgt nak g. pastu kurang excited sebab bayaran RM65 per head for ex- dan RM45 for pasangan. Last2 macam teringin sangat jumpe member2 lame sbb dengarnye Mimi, Noor dan Ann nak datang. so, last 2 week kitorg gi lah umah Farhana Fadzillah Husaini utk wat pembayaran.

Majlis tu boleh la.. penuh gak dengan gelak tawa. cume member2 yg amat2 aku harapkan kehadiran mereka tak de.. sedey ma.. anyway, kitorang (mama,baba n inas) duk semeja ngan Tipah, Nana, Remy, Aizan n dua org lagi yg aku dah lupa nama diorang. sesi pertama berjalan lancar ngan ucapan aluan oleh ust Zawawi.. tak lah panjang lebar ucapan die sbb sume org dah lapo. Pastu waktu makan... herm... gitu jer menu yg ade.. Belasah je la...

Tengah2 makan tu, inas boleh plak muntah.. nape la tetiba jer muntah, sbb siang tu elok jer die main2 .. sihat walafiat lagi.. mujur bawak baju lebih. tak pasal2 inas kena mandi kat toilet hotel tu. then, sambil2 makan ada cabutan bertuah n sesi permainan berkumpulan. masing2 tertungu2 gerangan yg amat bertuah malam tu. aku pun pikir, kalo lah dah bayar banyak tu tak gak bertuah, sedey tu.. main berkumpulan lak, mase wat puzzle lencana sekolah senarnye group kitorang siap dulu.. tak puas hati betul aku dibuatnye sbb arahan die tak betul. memula kata group yg siap dulu, angkat tangan. kitorang pun angkat tangan. tetiba diorg ubah arahan suh sape cepat siap bawak ke depan stage. La, pulak.. ade satu gruop tu siap lps kitorang tapi disebabkan meja diorg dekat je ngan stage, budak laki tu lari pecut..so, kitorang dikira no 2.. plak tu, depa nak yg no 1 jer sampai kat stage.. bengangye kitorang... tak pe.. tak de rezeki..

Last2 dapat gak nombor bertuah.. abg punya no naik. no 3 dan aku rasa mmg itu nombor bertuah aku sejak kawin ngn abg.. contohnye beday aku 14hb 3, abg 13hb 6, inas 03hb11.. pastu byk lagilah. aku yg amik hadiah. dapatlah CD container. suka sangat inas dapat hadiah tu.

pastu, game2 lain biase jer.. lawak2 pn dah biase dengar. malas nak participate dah sbb 1st game diorang bagi arahan tak betul.. geram.. pastu sesi bergambar.. dahla pinjam kamera Ati. tak terer guna lak tu, alih2 pic banyak goyang dan tak cantik. sedey lagi. mase nak balik tu Inas dah ngamuk, nak belon. mujur tak ramai budak2 baya inas. kebanyakannye baby lgi. so, inas pun dengan selamba bawak banyak belon2.. sampai tak muat letak dlm keta. dan semestinye dengan adanya belon2 tu mencetuskan perkelahian antara inas dan acik Aqilnye.

So, overall majlis tu bg aku.. biasa je.. banyak yg perlu dibaiki lagi.. harap2 tahun akan datang kalo nak wat lagi pastikan ada acara menarik, sediakan hadiah yg lbh banyak sbb mesti sume teringin nak dapat hadiah. dan, the most important mesti makan sedap sbb dah alang2 buat majlis kat hotel biarlah makanan yg paling sedap dan bukan macam yg selalu aku mak kat umah tu..

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Last Breath

Lagu ni aku suka sangat..mesej yg amat mendalam maknanya..
by Ahmed Bukhatir

From those around I hear a Cry,
A muffled sob, a Hopeless sigh,
I hear their footsteps leaving slow,
And then I know my soul must Fly!
A chilly wind begins to blow,
within my soul, from Head to Toe,
And then, Last Breath escapes my lips,
It's Time to leave. And I must Go!

So, it is True (But it's too Late)
They said: Each soul has its Given Date,
When it must leave its body's core,
And meet with its Eternal Fate.
Oh mark the words that I do say,
Who knows? Tomorrow could be your Day,
At last, it comes to Heaven or Hell
Decide which now, Do NOT delay !

Come on my brothers let's pray
Decide which now, Do NOT delay !

Oh God! Oh God! I cannot see !
My eyes are Blind! Am I still Me
Or has my soul been led astray,
And forced to pay a Priceless Fee
Alas to Dust we all return,
Some shall rejoice, while others burn,
If only I knew that before
The line grew short, and came my Turn!
And now, as beneath the sod
They lay me (with my record flawed),
They cry, not knowing I cry worse,
For, they go home, I face my God!
Oh mark the words that I do say,
Who knows, Tomorrow could be your Day,
At last, it comes to Heaven or Hell
Decide which now, Do NOT delay !

Come on my brothers let's pray
Decide which now, do not delay ....


“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Friday, 17 August 2007

Al-kisah


Huhuhu... sedeynye. ntah ape2 aku jawab mid term e-Commerce td. tu la, bace last minutes.. lagipun banyak sangat term. erm, esok kenuri Awe n gathering Sg Bert. seram plak nak pakai baju merah yg aku baru beli.. apelah diorang ni, cari tema warne yg mmg aku paling tak berkenan. Bagila warne ungu ke, hitam putih ke dan sebagainye. Tak pe la, ni first time nak jumpe lik kawan2 lame aku. Sian plak kat abg. Harap2 ade yg kenal abg lagi.

Cadangnye malam ni nak gi Carrefour ngan abg sblm lik Meru. Adelah keperluan skit.. Lame tak shopping. Sem ni busy manjang ngn jadual yg padat dan santak.. Tak boleh nak rehat sangat. Kalo abg sampai umah awal kan best. Sian abg, tiap2 ari kena meredah jammed. Bak kate abg, spend duit minyak lagi banyak dari bayar keta tiap2 bulan. Kilometer tak yah cakap la.. so, cepat2la aku abis study kat sini, tak le abg keje jauh lagi..

Teringat lak FYP. tengah berkira2 nak wat project ape yer? terpikir aritu nak wat multimedia. wat cd title. tapi blm pikir serius sgt. Baru tadi dapat borang photostate dari Diana Aziz untuk 3P. teringin lak nak amik sebab sem 3 aritu terpakse tolak. ingatkan ade multimedia program, yg ade CCNA, COMPTiA, LPIC, MCDST and SCJP jer. nak pilih mane ek.. COMPTiA ngan SCJP tak kot sebab COMPTiA tu technical part, SCJP tu Java.. Dah la aku paling tak gemar programming. dan tak paham2 kalo belajar.. tensen manjang. 3P tu 16 hari jer. start maybe 14/11/2007 sampai 30/11/2007.. program ni senarnye lagi santak sbb mcm sem3. sume kena wat cepat2. nantila pikir lik.

Tadi alongDilla mesej tanye pasal laptop. nak temankan kawan die beli. aku pun bukan reti sangat sebab belum diizin Tuhan utk membelinya walaupun dalam hati macam teringin jer.. ;) terbaru ACER yg Ajib belikan untuk Nana, dan yg Biah beli tu mmg buat aku terbayang2 kalolah dapat aku beli skrg.. ??? mungkin belum sampai masenye lagi.. komputer kat umah pun banyak kali wat hal. Awi gak yang kena repair. Aku bukan reti benda2 teknikal ni. Bilelah aku nak pandai... herm. nak seribu daya, tak nak seribu dalih kan??



“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Wednesday, 15 August 2007

DR gigi

Petang semalam dah g klinik gg kat pinggiran Batu Caves..klinik baru.tak de org.alhamdulillah, ok.Doktor pun pompuan.Cantik decoration n design klinik tu.DR gg tu cakap gg inas dah rosak 4 yg bahagian depan...aduss... sayangnye... kecik2 lagi dah rosak gg.mujur depan, kalau geraham, meragam jugak die karang. DR bg ubat tahan sakit n antibiotik jer. katenye, kalo boleh kurangkan minum susu, air manis guna botol specially kalo melanjutkan ke tido.. padahal, inas mmg gitu caranye bila nak senang tido.. satu lagi, gg depan inas yg dah sompek, bekas jatuh ke terhantuk dulu goyang skit.so, bertambahla sakit dibuatnye...

Tapi DR kate kalo boleh tak jangan sampai kena cabut sbb masih kecik.. nanti lambat nak tumbuh lik..rongak plak la anak aku yg sorang tuh..herm... inas2..langsung tak takut mase jumpe DR tu..relax n maintain jer..suh makan ubat lagilah die suka.. pelik tul budak ni..siap nak dua tiga kali ulang makan ubat pada waktu yg sama..harap2 arini kat sekolah die boleh makan n minum dgn baik..

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Monday, 13 August 2007

Anakku sakit gg


Sekali lagi...anakku mula sakit gg..itulah, mama dah cakap jgn makan gula2, coklat dan jajan.. tak mau dengar.. kerapkali, itulah bebelan yg aku lontarkan pada anakku yg sorang tu. Tapi,kalau dah namanye budak, masuk telinga kanan, kuar telinga kiri.. malam2 kejap2 terjaga... mama, inas sakit gg...sian gak... bukan berlubang...cume pecah sikit tapi berdenyut kot... seharian semalam tak nak makan nasi...mujur nak gak makan biskut cecah susu..

Pagi tadi, sembelit die datang lagi...cubaan betul anakku...sampai berkerut2 kening dan perutnye...tak jugak nak kuar menda tuh.. terpaksa gak anto g Taska sbb dah lambat sgt.. mama lak ada quiz kul 10 nanti..mgkin esok abg mintak cuti nak bawak inas g klinik gg.. cadang nak bawak ke Dental Uia jer..tp pernah tanye, just utk kakitangan je yg boleh bawak anak utk jumpe dentist..herm...tak sporting lak tu..

Pulak tu minggu ni adalah antara minggu yg paling busy sbb ade 3 quiz, 1 midterm dan 3 project kena siapkan.. mase mmg tak cukup kalau nak dipikirkan..harap2 mama tak pengsan setengah jalan.. motor pun macam nak wat hal..mula lah nak pancit2 skit.. ujian betul.. jemputan walimah lak, ade 4 jemputan.. Sabtu ni 18/8 umah Awe. Malamnye ade gathering dak2 SgBert batch kitorg PMR 1997..kat Quality Hotel, Shah Alam..nervous plus excited gak sbb dah lame tak jumpe dak2 ni..harap2 majlis tu tak mengecewakan.. Ahad lak, 19/8 ade walimah Elly anak wak Cimat, Kak Andak dan Kak Ila..Berkira2 gak nak g yg mane dulu.. tak pegi mcm tak patut.. nantilah, istikharah dulu... hihihi...

Minggu depan satu lagi pun bz gak..ade 2 jemputan..ngan konvo KUIS n UIA.. abg ajak g konvo KUIS.. mestila nak ikut..lgpun ari Sabtu...mcm nak ajak Nadir...hihihihi... adelah plannye.. ;) tapi kena tanye abg dulu...kot2 ade halangan atau bangkangan...

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Thursday, 9 August 2007

Meniti hari...

Sem ni lah sem yg paling santak masa dan waktunya..manekan tak, bgn tido siapkan keperluan abg, wat milo terutamanya. Kul 7.45am siap2kan barang inas n mandikan inas..pastu kul 8am anto inas g Taska. Balik dr anto inas dalam kul 8.40am, terus kemas2 umah sket, pastu wat review atau study skit, tak pun surfing jap atau kalo tengah semangat nk basuh baju, basuh baju yg dikumpul dlm 2 hari (basuh tangan, puas hati).. 9.30am siap2 nak g kelas sebab kelas start jam 10 am hingga 3.30pm..pastu wat assignment (kalo ada), tapi biasenye ade discussion yg kadang2 meleret sampi kul 6 ptg.. sbb bukan 1 discussion jer buat, kadang 2,3 discussions. Pastu balik umah kena sebelum kul 6pm utk amik inas kat Taska, kemas umah sikit2, main2 ngn inas jap, tak pun basuh baju kalo tak sempat basuh paginye...


Kul 8pm abg balik, solat dan siap2 anto mama g kelas malam.Kemudian bersambung 8.30pm sampai 10.30 atau 11pm. nak muntah rasenye bile terpaksa korbankan mase untuk family dgn adanya kelas malam... bukan sekali 2 kelas malam lak tu... Isnin Tutorial Web, Selasa kelas Animation, Rabu Tutorial Java, Khamis kelas Animation.. pergh...mcm tak rehat... tak de pilihan...balik dari kelas je, tumbang semuanya...Camtulah rutin harianku sem ni...Sian hubby...mujur ari Jumaat tak de kelas, cume biase lecturer buat backup kelas or quizes or mid term. so, Sabtu Ahad jer lah mase yg ada utk berehat.. tu pun kalo tak de kenuri kawin atau jemputan apa2...Penatnye...


So, kesimpulannya rutin harianku sem ni (Isnin - Khamis):


  • 6.00 - 6.30 am : Siapkan keperluan abg utk gi kerja
  • 7.00 - 7.45 am : Wat la ape yg patut..
  • 7.45 - 8.00 am : Siapkan inas
  • 8.00 - 8.30 am : Anto inas gi Taska
  • 8.30 - 9.30 am : Wat review, kemas umah, basuh baju atau surfing
  • 9.30 - 9.45 am : Siap2 nak gi kelas
  • 9.50 am : Bertolak gi kelas
  • 10 am - 3.30pm: Kelas
  • 3.30 - 5.30 pm : Buat ape yg patut (diskus ke, assignment ke, dll)
  • 5.40 pm : Bertolak amik inas
  • 6.00 pm : Amik inas kat Taska
  • 6.30 - 7.50 pm : Buat apa yg patut
  • 8.00 pm : Abg sampai umah
  • 8.15 pm : Bertolak gi kelas malam
  • 8.30 - 11.00pm: Kelas
  • 11.30 pm : Tido...

“Life is to learn how to give out love, and to let it come in.”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
-:: Tinta Mama with Love ::-